opc_loader

Menu

Soorten folies

Het is vervelend en zeer kostbaar om achteraf te moeten constateren dat er onder de dakpannen e.d. een verkeerde folie is toegepast, waardoor condensatie ontstaat en er derhalve vocht problemen zijn. Dergelijke gevallen lijden over het algemeen tot dure en ingrijpende herstelwerkzaamheden die veel irritatie veroorzaken. Om te beginnen zal eerst een indeling gemaakt worden van de voorkomende type folies:

Dampremmende of dampdichte folie

Een dergelijke folie bestaat veelal ook uit kunststof (maar ook aluminium komt voor) en zijn geheel gesloten van structuur. Dampremmende of dampdichte folie wordt vaak toegepast in combinatie met dampdoorlatende folie.

In een gebouw wordt veel vocht geproduceerd. Neem als voorbeeld een woning. Om te voorkomen dat de warme, vochtige lucht die in de woning geproduceerd wordt in de constructie dringt, dienen met name daken en gevels aan de binnenzijde voorzien te zijn van een dampremmende folie. Deze folie dient te worden toegepast in combinatie met een goede luchtdichting. Het in het gebouw aanwezige vocht zal de ruimte dan via natuurlijke of mechanische ventilatie verlaten. Daarnaast kunnen dampremmende folies tegengaan dat het in de vloer voorkomende vocht in aanraking komt met bijvoorbeeld houten vloeren of parket.

Bouwfolies.com verkoopt dampremmende/dampdichte folie, namelijk:

Dampdoorlatende of dampopen folie

Dampdoorlatende folies dienen aan de koude zijde (veelal de buitenzijde) van de constructie te worden aangebracht. Zij zijn ervoor om vocht te weren van de constructie, maar wel vocht en damp naar buiten te laten gaan.

Dergelijke folies bestaan meestal uit kunststof en zijn voorzien van een kruislings aangebrachte wapening en micro-perforaties t.b.v. dampdoorlatendheid. Een andere minder voorkomende folie in deze categorie is de folie die uit een drietal lagen bestaat welke kruislings aan elkaar bevestigd zijn en die ook van een microperforatie voorzien zijn (zgn. kruislaminaat folie).

Bouwfolies.com verkoopt de volgende dampopen/dampdoorlatende folies:

Onderdakfolie

Door een speciale vezelconstructie (non woven) beschikt dit type folie over een hoge mate van dampdoorlaat en een beperkt vermogen vocht in zich op te slaan. Naast de dampdoorlatendheid zijn dergelijke folies ook in hoge mate waterkerend. De door ons geleverde spinvliesfolies hebben een opbouw de is voorzien zijn van een fijnmazige wapening waardoor de sterkte aanzienlijk toeneemt ten opzicht van andere folies.

UV bestendige gevelfolie

Een UV-bestendige is een zeer sterke, damp-open, water- en winddichte, 2-laagse folie. De folie wordt aan de buitenzijde (de koude zijde) van de binnenzijde van hellende dak- en gevelconstructies toegepast. Zo wordt de binnenconstructie beschermd tegen vochtinvloeden van buitenaf zoals regen en stuifsneeuw en kan waterdamp van binnenuit worden geventileerd.

De UV-bestendige gevelfolie wordt vooral toegepast in zogenaamde ‘open gevels’, waar veel invloed is van de zon.